ASSOCIACIÓ AMICS DE LES DANSES DE GUADASSUAR

PRESENTACIÓ

Conservar el nostre patrimoni artístic i cultural és cosa de tots.

Els Amics de les Danses sorgim com una associació que vol reforçar el sentiment d’identitat local, sensibilitzar a la ciutadania de Guadassuar amb el coneixement i conservació del seu patrimoni cultural, de la seua memòria històrica i contribuir a la difusió i promoció de la festa de les Danses com a festa única pel seu caràcter històric al temps que viu en l’imaginari col·lectiu de Guadassuar.

Les Danses de Guadassuar són una de les senyes d’identitat de la vila. La seua consideració com a Festa d’Interès Turístic des de l’any 1985 demanava unes mesures de protecció patrimonial per tal d’assegurar l’adequada conservació i apreciació d’aquest bé. És per això que des de l’Associació es va iniciar l’expedient per a la declaració de la festa de les Danses de Guadassuar com a Bé d’Interés Cultural. En l’any 2018 s’aconsegueix el reconeixement. (DECRET 121/2018, de 3 d’agost, del Consell )

L’Associació Amics de les Danses de Guadassuar ha aconseguit un dels seus reptes: situar les Danses com a referent de festa de caràcter patrimonial dins la seua modalitat. Les DANSES DE GUADASSUAR són FESTA D’INTERÉS TURÍSTIC i BÉ D’INTERÉS CULTURAL INMATERIAL

Des de l’Associació Amics de les Danses volem fer palesa la importància del caràcter popular de la FESTA, que és una de les característiques tenides en compte a l’hora del seu reconeixement institucional, per tal que conserve tots eixos valors que ens han transmès els nostres avantpassats i així que es puga transmetre igualment a les generacions posteriors sense perdre la idiosincràsia pròpia i la seua essència.

A més a més, seguint el manament dels seus estatuts fundacionals de preservació i difusió del patrimoni guadassuarenc, l’Associació Amics de les Danses ha mamprès des de l’any 2013 altres activitats adreçades a valuar el ric patrimoni cultural de la vila amb la creació eixe any dels GEGANTS I CABUTS DE GUADASSUAR, que fan referència a llocs i indrets guadassuarencs, com la Séquia Reial i el Cano en el cas dels gegants, i les alqueries històriques de Aurí, Fentina, Palanxet i Prada els cabuts. El ball està conformat sobre la base de melodies del Cançoner de Guadassuar recopilat per Agustí Roig Barrios. Este ball va ser inclòs – com ja va passar anys abans amb el Bolero de Guadassuar - en el seguici de la Repartició de la Carn, la vespra de Sant Vicent Màrtir, l’altra festa històrica de la vila.

Eixe mateix any 2013 vam recuperar per al poble la celebració de la festa i foguera de Sant Antoni del porquet, pòrtic de les festes patronals d’hivern de la localitat, i documentada des de ben antic. En esta festa, amb la col·laboració de Bolero de Guadassuar (Exadebal) es ballen els balls típicament guadassuarencs basats en les melodies del nostre cançoner: la masurca de Guadassuar, la jota de Guadassuar i el fandanguet de Guadassuar.

L’any 2017, coincidint amb el 10è aniversari de l’Associació, vam editar el CD El robatori del terme - Guadassuar canta i balla -, amb les melodies del referit Cançoner de Guadassuar, algunes d’elles adaptades per a ser ballades. Este projecte va sorgir després de l’experiència dels Gegants i Cabuts de Guadassuar, i també d’un altre projecte que es va encetar l’any 2016 juntament amb el Bolero de Guadassuar (Exadebal) que va ser el Bolero de l’Aurora , basat en la melodia de la Despertà de l’Aurora, i que es va interpretar per primera vegada l’esmentat any en entrar la imatge de l’Aurora a l’església després de la processó el dia de la seua festa.